Zagrożenia w pracy
Z chwilą, gdy podpisałem umowę o pracę w charakterze technologa żywności w dużym zakładzie produkcyjnym położonym na obrzeżach Częstochowy, mój pracodawca wręczył mi kartę zagrożeń związanych z wykonywanym zawodem. Trochę zdziwiłem się, że takie informacje otrzymuję dopiero po podpisaniu umowy, jednak stwierdziłem, że wcześniejsze otrzymanie karty i tak by nic nie zmieniło. Tak bardzo chciałem dostać pracę technologa, technolog Częstochowa, że nie przejmowałem się niczym. Co mi tam jakieś zagrożenia, skoro w końcu dostałem pracę? Gdyby ktoś był zainteresowany podjęciem pracy technologa żywności, poniżej zamieszczam opis zagrożeń i czynników je wywołujących, jakie wręczył mi mój pracodawca.
CZYNNIKI MOGĄCE POWODOWAĆ WYPADKI
- ostre narzędzia – możliwość urazów w wyniku ukłucia, przecięcia, przekłucia,
- prąd elektryczny – możliwość porażenia w przypadku wadliwie działającego sprzętu elektrycznego,
- gorące powierzchnie i przedmioty, gorący tłuszcz, piece – możliwość poparzeń,
- gazowe lub ciekłe paliwo stosowane jako media grzewcze – możliwość poparzeń i urazów na skutek pożaru i eksplozji,
- śliskie i nierówne nawierzchnie (podłogi, podesty) oraz drabiny, niechronione rusztowania – możliwość urazów w wyniku poślizgnięcia i upadku,
- nieprawidłowo ustawione i zabezpieczone przedmioty – możliwość urazów w wyniku uderzenia, przygniecenia.
CZYNNIKI FIZYCZNE
- wysoka temperatura i wysoki poziom wilgotności względnej – możliwość przegrzania organizmu,
- promieniowanie podczerwone – możliwość zaćmy w przypadku przedłużonego narażenia na promieniowanie podczerwone emitowane z rozgrzanych pieców,
- nadmierny hałas pochodzący z urządzeń.
CZYNNIKI BIOLOGICZNE
- antygeny grzybów, w tym drożdży – możliwość stanów zapalnych skóry oraz chorób płuc,
- pasożyty obecne w mące – możliwość „zbożowego świądu”,
- gryzonie i insekty – możliwość chorób zakaźnych w wyniku ukąszenia,
- pleśnie – możliwość skórnych reakcji uczuleniowych.