luty 18

Praca w żywieniu

Bardzo chciałbym znaleźć pracę na stanowisku technologa żywności, dlatego cały czas wyszukuję różnych informacji na temat warunków pracy technologa i możliwości jego zatrudnienia. Do tej pory udało mi się dowiedzieć, że jako technolog  żywności (technolog Szczecin) mogę znaleźć pracę w przedsiębiorstwach i zakładach zajmujących się przetwórstwem, obrotem żywności i żywieniem człowieka. Zakłady te to m.in. cukiernie, piekarnie, gorzelnie, spółdzielnie mleczarskie, zakłady przetwórstwa mleka, zakłady zbożowe, wytwórnie słodyczy i zakłady żywienia zbiorowego. Ponadto, technologów żywienia zatrudniają również placówki naukowe i jednostki administracji gospodarczej, które zajmują się kontrolą żywności.

22Zazwyczaj, miejscem pracy technologa żywności jest hala produkcyjna, chłodnia, magazyn, laboratorium lub pomieszczenie biurowe. W swoim miejscu pracy technolog bardzo często jest narażony na wysoki stopień hałasu, wibracje lub nieodpowiednią temperaturę. Grozi mu także wilgoć lub zbytnie przesuszenie powietrza.

W codziennych obowiązkach technolog posługuje się urządzeniami biurowymi, a także specjalistycznymi przyrządami do zarządzania i badania produkcji oraz odczynnikami. Technolog żywienia często pracuje w godzinach popołudniowych i nocnych, w niedziele i święta, ponieważ najczęściej zakłady przetwórstwa spożywczego pracują 7 dni w tygodniu. Praca na stanowisku technologa żywności wymaga dobrego stanu zdrowia, pełnej sprawności ruchowej oraz prawidłowo rozwiniętych zmysłów.

Tagi: ,
Copyright 2021. All rights reserved.

Opublikowano 18 lutego 2014 przez PTadmin in category "Warunki pracy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *